Вие сте тук
Начало > Любопитно > СЪУЧЕНИЦИ ДОКАРАЛИ НА АНТОН ХЕКИМЯН ФОБИЯ ОТ ЖАБИ

СЪУЧЕНИЦИ ДОКАРАЛИ НА АНТОН ХЕКИМЯН ФОБИЯ ОТ ЖАБИ

Датата е 22 май, а годината 1984 година. Докато хората вдишват аромата на липовия цвят, в родилното отделение проплаква малко момченце. Златка и Гаро Хекимян стават родители на Антон. 30 години по-късно той е едно от най-разпознаваемите лица в България. След като завършва езиковата гимназия в родната си Стара Загора, се мести в столицата, където следва журналистика. Започва работа в bTV още докато учи в Софийския университет. Всички помним неповторимите му репортажи в сутрешния блок. След това става водещ на „Тази събота“ и „Тази неделя“. Не след дълго Антон Хекимян се връща в „Тази сутрин“, но този път като водещ, което го превръща в основно лице на bТV.

От собственото си детство Тони има прекрасни спомени. “Лятото на село. С майка ми Златка, баща ми Гаро. Баба ми Тонка приготвя вечерята. Идилия. На свечеряване лятото има едно особено пробуждане, отърсване от жегата и очакване за звуците на щурците”, споделя Антон, който и до днес свързва Стара Загора с най-близките си хора, семейството, спомените, детството, гимназията, вечерите с приятелите пред блока. Винаги пита майка си в края на пролетта дали са цъфнали липите, мирише ли на тях градът. Признава, че не познава свой съгражданин, който да не се гордее с родния си град.
„Антон беше много лъчезарно дете, никога не е създавал проблеми. В училище винаги е бил сред първите ученици.

Вярващ е, много често ходи на църква и спазва обичаите и традициите. Колкото и да е зает, винаги намира време да се прибере в Стара Загора, за да отбележим заедно Коледа и Великден. Със сигурност прилича на мен, но е по-сприхав и по-амбициозен“, споделя майка му.
„Когато завърши езиковата гимназия, каза, че иска да учи журналистика. С баща му бяхме много изненадани, никога не е споделял нещо подобно. Знаехме, че има амбиция да стане историк или археолог“, продължава Златка Хекимян.

Според баща му Антон винаги е бил по-затворен, предпочита сам да се оправя с проблемите си. Понякога иска съвети, но предпочита да ги търси от майка си.

Родителите му ужасно много се притеснявали, когато заминал за София. „Не знаехме дали ще съумее да се адаптира от малкия в големия град. Като започна работа в сутрешния блок, трябваше всеки ден да кръстосва България, което също ме е притеснявало. Винаги ни се обаждаше като пътува“, признава майката на Тони. И до днес родителите му звънят почти всяка сутрин, за да са сигурни, че е станал, за да не закъснее за ефир.
След като се премества в София, Антон се отдава на университета и работата и не успява често да посещава своите родители. Днес тези спомени навяват вина у него. Затова от няколко години всяка отпуска той прекарва със семейството си.
Зрителите на bTV знаят уважението на Хекимян към възрастните дами. Това е още от ранното му детство. Когато бил ученик, много е обичал да ходи на село, с нетърпение е очаквал да настъпи уикендът, за да отиде при баба си и дядо си. Поливал е градината, грижил се е за животните. Именно баба му изиграва огромна роля в живота му и по-конкретно да се зароди любовта му към българското. Запознава го с народните традиции и обичаи и го учи да ги тачи. Днес той спазва всеки ритуал. Има колекция от стари предмети както и от народни носии.
В детството на водещия на „Тази сутрин“ се появява фобия. Антон Хекимян имал страх от жаби. Отношението към пъпчивите зелени животни се зародило, когато негови съученици решават да си направят шега и пуснали малка жаба да скача по чина му. След тази случка Антон изпадал в луда паника само при вида на крякащите, дори и на снимка, и започвал да пищи.|
Преди години журналистът се бореше със страха си към зелените земноводни в приключенското риалити „Форт Бояр“, но така и не успя да го превъзмогне. Когато отпътувал за далечна Африка, за да води предаването „Звездите сигурно са полудели“, арменецът се паникьосал при вида на няколко жаби и дълго не смеел да мръдне от мястото си, докато екипът на предаването се забавлявал с неговата странност.
От няколко години Тони живее с журналистката от Нова телевизия Василена Гръбчева. Не крие, че е имал много връзки и дори са късали с него по телефона. „Това е едно от най-гадните неща, които може да ти се случат. В такива случаи си бесен на човека от другата страна, че няма смелост да те погледне в очите. А иначе когато късаш с някого, няма нужда от много думи. Погледът замества по-голямата част от тях“, казва Хекимян. Споделя, че никога в живота си не е писал писмо на хартия и не познавал хора на неговата възраст, които са го правили.

Той готви и чисти у дома

Водещият и приятелката му Василена редовно обсъждат вкъщи политически и обществени проблеми и дори водят спорове по различни въпроси.  „Чистенето по-скоро той го прави, готвенето също… Аз просто съм там”, открехва Гръбчева за съвместния им живот. И допълва, че той е по-суетен от нея. Хекимян пък разказва, че двамата се запознали на морето и той почти веднага си я харесал. Решили да заживеят заедно, когато Василена отишла в съботно-неделния сутрешен блок на Нова телевизия и вече станало почти невъзможно да се виждат.

 Забавлявал се на писанията, че е гей

Антон Хекимян е сред журналистите, за които се коментира, че са преминали на отсрещния бряг. „Още като бях репортер, се пишеха за мен разни нелепи неща. Конкретно това излезе в момент, когато бях започнал да набирам скорост. Явно авторът е някой, който не ми мисли доброто. Много се смях на статията. Но, от друга страна, беше труден момент за мен, защото близките ми също ги четат тези неща и имаше някакви подмятания. Подобни лъжи са много неприятни, чувстваш се тъпо и неловко. Как да докажеш, че не е така?!“, споделя Хекимян.

В Африка опитал слонско месо

След като се завърна от Черния континент, Антон Хекимян сподели, че е опитал слонско месо в Африка, и направо сащиса всичко живо. „Как е могъл?“, питаха се с противоречиви чувства доста хора. „За местните това е деликатес. Но много малко колеги от екипа и от участниците в шоуто се престрашиха да последват примера ми. Освен че не исках да обидя местните, бях и любопитен“, пояснява водещият на „Африка: звездите сигурно са полудели“. Било сухо, на вкус като пастърма. Припомня, че му се е наложило да яде и червеи, и хлебарки – и не е отказал. Вятърът редовно довявал скорпиони в лагера им в пустинята Калахари, които местните ловели и им предоставяли за различните задачи. Някаква хиена всяка вечер ги надзиравала и обикаляла из лагера им в саваната, за да докопа нещо от огризките. Две нейни посестрими пък се промъкнали и плячкосали тарамбуката, използвана в предаването – заради кожата отгоре на инструмента, която явно им напомняла на превкусната за тях мърша. На едно място, отново в пустинята, видели суперотровна змия, която за тяхно щастие спяла в този момент.

Материалът е публикуван и във вестник Шоу.

Top
>