Вие сте тук
Начало > FAMOUS > famous > ТРИ ГОДИНИ БЕЗ НЕПОВТОРИМАТА КРЕМЕНА СТАНЧЕВА

ТРИ ГОДИНИ БЕЗ НЕПОВТОРИМАТА КРЕМЕНА СТАНЧЕВА

На 8 март 2016г. се навършват три години от смъртта на една от емблемите на българската народна музика – Кремена Станчева. Въпреки нейната липса, тя остава завинаги в сърцата на всички, докоснали се до нейното творчество.

Кремена Станчева започва да пее пред публика още като дете, а през 1960 година, преди да навърши 20 години постъпва в Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио. Кариерата й продължава в световно-известния хор „Мистерията на българските гласове“ повече от 50 години. Има висше икономическо образование.

Кремена Станчева е известна с дуетите си с Василка Андонова, сред които „Мало село“, „Леле свашке“, „Ерген деда“, „Пий момче вино“, „Момче дава злато за девойка“, „Пушка пукна“.

kremena-stancheva
Кремена Станчева има издаден компактдиск и участие в много филми и предавания на БНТ. Носителка е на орден „Кирил и Методий“. По повод нейната 45-годишна творческа дейност е отличена с престижната награда „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Заедно с Василка Андонова и Надежда Хвойнева създават вокално трио „Гергана“. С триото изнасят много концерти в България и по света, правят записи за фонда на Българското национално радио.

Дълги години певицата ръководи детски вокални групи за народно пеене, майсторски клас по народно пеене в НБУ и курсове по народно пеене в България и САЩ.

 

Top
>