Вие сте тук
Начало > EXCLUSIVE > БЕСТЕ САБРИ УСПЯ ДА ПРОСТИ НА БАЩА СИ

БЕСТЕ САБРИ УСПЯ ДА ПРОСТИ НА БАЩА СИ

бесте сабри beste sabri

Бесте Сабри отдавна е простила на баща си Субхи Карадаг, че когато била едва на 9 месеца заминал уж само на гурбет в Турция, но така и не се е върнал. Не направил и необходимите постъпки да събере семейството в южната ни съседка, какъвто бил първоначалният план.

28-годишната журналистка, която води с Митьо Маринов предаването „Тази събота и неделя” по Би Ти Ви, преодолява травмата от раздялата с баща си, благодарение на майка си Нели Юриева и дядо си и баба си – Мехмед и Гюлфие Ферзуев, които я отгледали с много любов и винаги я насърчавали да следва мечтата си. От нея Бесте, която от малка искала да е тъкмо журналист, би се отказала в момента, в който работата й стане монотонна, спре да приема темите, които разисква пред камера, като каузи и вече не вижда смисъл да продължава. Тогава красивата водещата би се разделила с тв екрана, но не и с професията. Бесте би станала преподавадел, за да предава знанията и уменията си на по-младите.

„Дядо, как тези става журналисти?” – Бесте все питала дядо си Мехмед, когато сядали пред телевизора. Той винаги й отвръщал, че всичко се постига с много труд и учение. Още тогава, преди да тръгне на детска градина, Бесте знаела кое е призванието й. В този период често гостувала на дядо си и баба си – родителите на майка й, в китно шуменско село, тъй като майка й трябвало да започне работа. Насърчавана от възрастната двойка, тя от съвсем малка усвоила и българския, и турския език. Това разказаха преди време Мехмед и Гюлфие Ферзуев в „Търси се” по Би Ти Ви, когато гост бе известната им внучка. Тъкмо в предаването стана ясно, че младата журналистка с миловидно излъчване и сърдечна усмивка таи сериозна болка от раздялата с баща си в ранна възраст и сложните им отношение днес, но и притежава впечатляващи борбеност и целеустременост.

БЕСТЕ САБРИ ЖИВЕЕ С УЧЕНИЧЕСКАТА СИ ЛЮБОВ

Бесте била плод на голяма любов и много искано дете. Майка й Нели Юриева била на 21 години, когато я родила. Преди Бесте да навърши годинка, баща й Субхи се решил да замине за Истанбул с идеята да намери доходоносна работа, с която да подсигури по-добър живот за семейството си. Политическата обстановка и законите тогава в България не позволявали да замине цялото семейство. Затова Нели и дъщеря й останали, но с идеята в близко бъдеще отидат при Субхи в Истанбул.

Първият опит да изпълнят този план направили, когато Бесте била на 3 годинки. Заминали на екскурзия в Сирия, като на връщане щели да минат през Турция, уж за България, но всъщност намерението било да останат в южната ни съседка. Не се получило и не след дълго младата майка повела дъщеря си пак към Истанбул. Този път с директен полет от София. На първия граничен контрол на летището в турския град обаче Нели разбрала, че с дъщеря й имат петгодишна забрана да влизат в страната. Чак тогава младата майка съзряла печатите в паспортите, пише „Уикенд“.

Нели и все още малката Бесте трябвало да останат три дни на летището. „В тези три дена, в които бяхме депортирани и спяхме на една пейка, баща й изобщо не дойде да ни види”, сподели майката на водещата в „Търси се”. Извинението на бащата на Бесте тогава било, че бил на работа. Дошла леля й.

Когато успели да се върнат в България, обидената Нели се решила на развод. Не само, защото съпругът й не намерил начин да дойде да ги види в продължение на 3 дни, колкото с дъщеря й останали на летището в Истанбул, а и заради недостатъчната му ангажираност към семейството им. Той се връщал рядко в годината в България, което било крайно недостатъчно.

БЕСТЕ САБРИ ЖИВЕЕ С БОГАТАШ

Таткото Субхи обаче сподели друга версия в „Търси се” – идвал си всеки месец да вижда дъщеря си, а когато пораснала, организирал общи ваканции през лятото. Водил я в развлкателни центрове в Турция и на море. Тези му думи, както и комплиментите му, Бесте тогава посрещна със сълзи. След минути стана ясно, че с баща й не са се виждали от повече от 2 години. Срещали се и се чували по телефона по-рядко, откакто бабата на водещата по бащина линия починала. Възрастната жена била свързващото ниво между липсващия баща и дъщеря. Държала да говорят често и да си бъдат близки. След като си отишла, контактът на Бесте с баща й почти прекъснал. Чували се по празници, но не винаги. Общо-взето разговаряли по телефона два пъти в годината. Затова общите им ваканции, когато Бесте била малка, не помогнали да се сближат.

Водещата знае, че баща й винаги би й помогнал, ако има нужда, но изглежда това не стига, за да се възстанови връзката им. Бесте призна, че би искала да имат възможност да поговорят някой път, но към днешна дата няма какво да му прощава, да спорят и да изясняват нещо. В миналото тя имала периоди, в които изпитвала нужда той да е до нея, но отминали. Така че тя отдавна е превъзмогнала липсата на силна връзка с баща си и отсъствието му във важни за нея моменти. Тогава водещата се опирала на майка си и нейните родители. Те я подкрепили да замине да учи журналистика в Шотландия, след като завършила езиковата гимназия в родния си град Шумен. След дипломирането си, Бесте добила и магистърска степен в специалност „Международни отношения” в Абърдийнския университет.

Красивата журналистка не започва професионалния си път с микрофон в ръка. Туркинята пише статии в регионалния вестник на Абърдийн. Добива опит и в радиото. Работила е като редактор в екип „Новини”, репортер и водещ на новините в БНР Шумен, преди да се върне в Шотландия за магистратура.

Още в началото на кариерата си, Бесте получила златен шанс. Стигнала до последното ниво на конкурса за стажантската програма на BBC, съревновавайки се с хиляди студенти. Тъкмо тогава коронавирусът връхлетял света и в притеснението си майка й я помолила да се върне в България. Майка й изпитвала вина, че настояла дъщеря й да се прибере, макар че в крайна сметка стажантската програма била отменена. Връщайки се в България, Бесте започва работа в Би Ти Ви Новините през декември 2020 г. Заплащането било повече от символично.

Бесте се гордее с пътя, който е извървяла, защото знае какво й е коствало – не само усилия и много труд. Понякога бачкала по 14 часа на ден. Заради работата си, има възможност да прекарва по-малко време с близките си. Затова по празници им отделя цялото си внимание. Бесте се прибира при майка си в Шумен, като задължително отиват в селото, в което до днес живеят Мехмед и Гюлфие.

БЕСТЕ САБРИ СЕ ОКАЗА МИЛИОНЕРСКА ИЗГОРА

Водещата е голяма звезда в малкото селце и визитите й не остават незабелязани. Това винаги е смущавало младата журналистика, но не поради тази причина обаче тя почти не излиза от дома на баба си и дядо си. Бесте не се отделя от тях, защото много са й липсвали. От вратата се хвърля да ги прегръща. После сяда да беседва с дядо си, като разговорите им често продължават с часове.

„Дядо ми е човек, когото страшно много уважавам и обичам, тъй като той е отдал целия си съзнателен живот на това да бъде начален учител. Той е човек-енциклопедия, тъй като винаги какво да научиш от него, с какво да допринесе към темата, на която говорите, било то политика, история, литература… Отдал е целия си живот и на семейството си”, споделяла е Бесте Сабри.

Освен че не може да прекарва толкова време с близките си, колкото й се иска, Бесте съжалява и, че пренебрегва себе си. Иска й се да добие нови умения, да пробва различни хобита и да спортува повече. Или просто да се разхожда дълго с кучето си Кари – йоркширски териер. А може би и да пише. Бесте намира време да излива мислите си, но засега няма идея дали нещо ще произлезе от това й занимание.

Top
>