Вие сте тук
Начало > FAMOUS > famous > ДРЕСКОД И ЗА РОЖЕНСКИЯ СЪБОР

ДРЕСКОД И ЗА РОЖЕНСКИЯ СЪБОР

Организаторите на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ призоваха всички българи и чуждестранни гости, които ще се насладят на народната музика, танци и обичаи, да дойдат облечени с носии. Съборът ще се проведе на 15, 16 и 17 юли, а очакванията са посещаемостта да бъде по-голяма от миналогодишната, когато над 350 000 души се качиха на Рожен.

„Миналата година, без това да е било изрично условие или призив към хората, те дойдоха облечени в носии. А най-радващото беше, че по-голямата част от нашите посетители бяха млади хора, семейства с деца, целите фамилии бяха с народни носии, всички пяха, танцуваха и се веселиха. Наистина беше общобългарски празник“, припомниха си организатори.

Тази година от фондация „Наследство в бъдещето“ отправят възвание към българите в чужбина да се присъединят към събора „Рожен“, тъй като събитието е общобългарско, а каузата е всички българи да бъдат привлечени на това магично място.

През 2016 г. съборът ще бъде наситен с големи концерти, вечерни спектакли и много нестинарски шоута. Разбира се, традиционният гала спектакъл „Звезден Рожен“ няма да бъде пропуснат. Ще бъде обособена голяма зона за занаяти.

Изненадата на организаторите е, че сцените за фолклорния конкурс ще бъдат с една повече от миналогодишните – пет, заради големия интерес за участие. Миналата година участие взеха над 7000 изпълнители, а тази година събитието се радва на още по-голям интерес. Съоръженията ще бъдат изградени на терен по-рано, така че гости ще се посрещат още от 14 юли.

Миналата година имаше проблем с достъпа до събитието, защото Рожен е високо в планината. „За съжаление, няма как да направим нови пътища, но се опитваме да прокараме допълнителни маршрути от Пампорово и да направим по-добра организация заедно с „Пътна полиция“, да осигурим по-добър трафик“, обещаха организаторите от „Наследство в бъдещето“.

Top
>