Вие сте тук
Начало > Любопитно > ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧВА С НАС, КОГАТО СЕ ВЛЮБИМ

ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧВА С НАС, КОГАТО СЕ ВЛЮБИМ

love

Когато човек се влюби, малко или много той се променя. Голяма част от влюбените мъже и жени започват да се държат необичайно и се появяват нелогични промени в тяхното мислене и поведение.

Всеки е бил влюбен поне веднъж в живота и знае, че когато е на крилете на любовта човек може да загуби апетит, да има проблеми със съня и да е разсеян.

Необичайната лудост, която обвзема всеки влюбен, се дължи на промените, които настъпват в мозъка. Виж какво се случва с мозъка, когато човек е влюбен:

Губи преценката си – поради тази причина много хора са склонни да бъдат с партньор, който се държи зле с тях. Това се случва, защото мозъкът се „уврежда”, когато човек е влюбен. Амигдалата, която е отговорна за безпокойствието, се изключва, също така функциите се деактивират на вентромедиалният префронтален кортекс, на който се дължи критичната преценка.

Нивата на серотонин се понижават – въпреки че повечето хора твърдят, че се чувстват щастливи, когато са влюбени, истината е, че нивата на хормона на щастието спадат. Затова може да се каже, че когато човек е влюбен, той не е щастлив, а по-скоро обсебен, пише teenproblem.bg. Затова и постоянно проверяваш дали гаджето ти е звъннало, кой за последно му е постнал нещо на стената във Facebook и т.н.

Безпокойството намалява – въпреки че нивата на кортизол се покачват, когато човек е влюбен, той не се чувства притеснен или неспокоен. Причината за това е, че онази част от мозъка, която трябва да отчита това увеличение, се самоизключва. Когато човек е влюбен дори да забележи нещо нередно с любимия си, той няма да се притесни, защото амигдалата се е самоизключила.

Човек става по-глупав – когато човек се влюби, той губи част от своята когнитивна функция. Затова не се учудвай, че когато си падаш по някога, изпитваш трудности с част от интелектуалните процеси, които ти дават възможност да възприемаш и разбираш идеите.

Нивата на кортизол се увеличават – докато хормонът на щастието в организма намалява, когато човек е влюбен, хормонът на стреса се увеличава. Високите му нива по време на влюбване могат да накарат човек да се чувства по-енергичен от обикновено. И когато нивата на кортизол се увеличат страшно много, на човек му става трудно да си почива и да се храни както преди.

Top
>