Вие сте тук
Начало > Любопитно > КОЙ Е КОТАРАКЪТ ЛАРИ, КОЙТО СЛУЖИ НА ПЕТИМА БРИТАНСКИ ПРЕМИЕРИ

КОЙ Е КОТАРАКЪТ ЛАРИ, КОЙТО СЛУЖИ НА ПЕТИМА БРИТАНСКИ ПРЕМИЕРИ

котарак лари lari kotarak

Британската политика отдавна не е това, което беше дори преди пет години. Някогашната Британска империя, днес вече само Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, демонстрира на света, че е широко отворена към емигрантите и към хората, чието потекло идва от бившите необятни британски колонии. Малко след смъртта на кралица Елизабет II, която си отиде на достолепните 96 години и която носи короната рекордните 70 години, премиер на страната стана Риши Сунак – първият англичанин от индийски произход, който заема този пост във Великобритания.

Часове след като крал Чарлз III назначи Риши Сунак за министър-председател в Лондон се случи още нещо немислимо до преди години – роденият в Ирак кюрд Надим Захауи беше определен за нов лидер на Консервативната партия.

В британската политическа традиция обаче все пак остава нещо постоянно и това е котаракът Лари, който е смятан за истинския стопанин на резиденцията на британския министър-председател на „Даунинг стрийт“ №10. Опашатото четириного, което официално заема поста „щатен ловец на мишки“, днес имаше привилегията пръв да поздрави новия министър-председател на Великобритания Риши Сунак.

НЕЩАТА, КОИТО КУЧЕНЦАТА НЕ ИСКАТ ДА ПРАВИМ С ТЯХ

Минути преди Сунак да произнесе емоционалната си реч пред новото си работно място, Лари тържествено обиколи тротоара и пътя пред резиденцията, както и трибуната, поставена пред „Даунинг стрийт“ №10, сякаш проверявайки заедно с протокола и службите дали всичко е наред.

Откакто Лари обитава резиденцията и работен офис на британските премиери там са се сменили петима министър-председатели. Котаракът се настанява на „Даунинг стрийт“ №10, когато премиер е Дейвид Камерън и запазва поста си „щатен ловец на мишки“ и при управлението на Тереза Мей, Борис Джонсън и Лиз Тръс. Сега ще служи и при новия премиер Риши Сунак. Само през 2022 г., която все още не е приключила, котаракът посрещна трима министър-председатели.

КУЧЕ С 31-САНТИМЕТРОВ НОС СТАНА ИНТЕРНЕТ ЗВЕЗДА

За престижната позиция не се изисква родословно дърво и Лари е живото доказателство за това. Той е осиновен през февруари 2011 г. от персонала на „Даунинг стрийт“ от приют, който се намира в Югозападен Лондон и е сред най-старите британски приюти за безпризорни животни. Котаракът е осиновен, след като новите му собственици преценяват, че има необходимия ловен инстинкт и подвижност.

Именно Лари е и първата котка, която официално получава званието Главен ловец на мишки към британския кабинет. Той пристига по време на мандата на Джеймс Камерън, но се мълви, че премиерът и съпругата му не са могли да се спогодят със своенравния котарак.

За да опровергае тези слухове, Камерън се снима с Лари, полегнал в скута му. „Би Би Си“ пък шеговито отбеляза преди 10 години, че първата сериозна работа на министър-председателя е да впечатли котарака и да спечели доверието му.

При напускането си Камерън изрази съжаление, че не може да вземе домашния любимец със себе си, защото той принадлежи „на Даунинг стрийт и на британския народ“.

ЦЯЛ МЕСЕЦ „ТОМ И ДЖЕРИ“ Е ЛЮБИМ НА ЗРИТЕЛИТЕ В КИНАТА У НАС

Лари се проявява като отличен ловец почти веднага след осиновяването си и през април 2011 г. хваща първата си мишка.

На редица клипове се вижда как той ловува не само мишки, но и гълъби и дребни влечуги, които се навъртат наоколо. Котаракът търпи критики не само заради характера си, но и защото предпочита да спи и да яде, отколкото да си върши работата съвестно, отбелязва Лупа.

През 2012 г. Лари е пред уволнение, защото резиденцията на премиера е наводнена от мишки и той не успява да се справи с нашествието. Дейвид Камерън се оплаква, че Лари не успява да хване мишка, докато той чете в кабинета си, и че гризачите се разхождат необезпокоявани дори по време на официални вечери.

Въпреки това котаракът остава на поста си, като му е назначен и помощница на име Фрея.

Лари си има и активен профил в Twitter, където постовете му зачестиха по време на управлението на Борис Джонсън, белязано с множество скандали.

КОТКИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ СЕ КИПРИХА В СОФИЯ

Четириногото има снимка пред миниатюрна банка и към поста има добавен цитат „Не мога повече да живея с този премиер и да имам чиста съвест. Или той си тръгва, или аз“.

В друг туит Лари цитираше новината, че деветима ще се борят за поста на Джонсън, и добавяше: „Най-лошият епизод на Стажантът!“.

Почти цяла Великобритания обожава Лари и котаракът редовно получава лакомства и котешка храна като подарък.

Освен това нерядко персоналът на „Даунинг стрийт“ 10 го пуска и в самата сграда, след като услужливи минувачи почукват на вратата и обясняват, че четириногото иска да влезе. А вътре Лари получава още внимание, ласки и храна.

ЦЕЛИЯТ ЧАЛГА ЕЛИТ СЕ ЗАНИМАВА С ГРОЗНАТА КОТКА НА КОНСТАНТИН

Лари не живее постоянно в резиденцията, защото високопоставените лица там се оплакват, че косми от козината му се набиват в официалните им костюми и рокли. Затова той обикновено спи някъде из двора или по первазите на сградата.

Котаракът може да бъде видян на много от кадрите пред резиденцията и очевидно няма нищо против да го снимат и да го галят непознати.

От седалището на британския премиер обаче предупреждават, че Лари не е дружелюбен към всички, защото все пак е осиновен и явно има травми отпреди прибирането си в приют.

Top
>