Вие сте тук
Начало > Новини > НАПУСНА НИ ЛЮБКА РОНДОВА

НАПУСНА НИ ЛЮБКА РОНДОВА

Тази нощ, след дълго боледуване, на 79 години, почина македонската народна певица Любка Рондова.

Рондова е родена в село Шестово, Егейска Македония. Нейният дядо е участник в Илинденско-преображенското въстание през 1903 г. По време на гражданската война в Гърция, когато много българи от Македония се сражават на страната на комунистите, тя е изведена от страната. Попада в така наречената група на деца-бежанци.
Певицата споделя съдбата на много българи от Егейска Македония, които вместо да бъдат настанени в родината си – България, са изпратени в други социалистически страни. Тя живее в Полша и Чехия. В Прага завършва славянска филология.

Сериозният път на Любка Рондова като народна певица започва след преместването й в София. Тя постъпва в най-стария в България ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев”. Остава в ансамбъла в продължение на 30 години. Дълго време е негова солистка.

Любка Рондова издирва и записва автентични български народни песни. През 2002 г. тя е удостоена с орден „Стара планина” за приноса си към развитието и популяризирането на българската култура. Любка Рондова е носител и на орден „Кирил и Методий” II степен и златен медал „Петко Войвода”.

Мир на праха й!

 

Top
>