Вие сте тук
Начало > Пътешествия > ТАСОС – ИЗУМРУДЕНИЯТ ОСТРОВ

ТАСОС – ИЗУМРУДЕНИЯТ ОСТРОВ

Измрудения остров Тасос и легендите са част от невероятната история на този тъй близък за нас българите остров и тъй далечен като история. 

Тасос се явява на сцената като колония на Парийците. Бащата на историята Херодот защитава тезата, че финикийците са били на това място много години преди това. Според Херодот, Тасос дължи своето име на сина на финикийския цар Агинорас, Тасос, който според митологията пристига на острова, търсейки сестра си Европи, която е била отвлечена от Зевс.

След V век пр.н.е. гръцката държава Тасос, достига такъв разцвет, че си спечелва името „Северна Атина“. Островът е бил наречен Аетра или Криси от древните гръцки поети. Но истината е, че името идва от древен гръцки митологичен герой, наречен Тасос. Вечно зеленият остров е истинско съкровище за Гърция – с богата история и археологически находки, пръснати из целия остров.

Тасос (гръцки: Θάσος, турски: Taşöz) е остров в северно Егейско море, близо до брега на Тракия и устието на река Места. Обиколката на острова е около 100 км. Главен и най-голям град е Лименас, често наричан и с името на острова – Тасос. Вторият по големина град е Лименария. Остров Тасос е разположен в близост до най-южнитеразклонения на Рило-Родопския масив и се приема че е част от него. Наблюдаван от далече наподобява висока, потънала в морето планина. Най-високата му точка е 1203 м., но за не много големите му размери планината изглежда много величествена. Покрита е с гори от средиземноморски бор а по-ниско по склоновете и в подножието от кипариси, чинар, паламудов дъб и вечнозелени храсти. Тесните крайбрежни низини са заети от маслинови градини, а по бреговете растат смокини, нарове, праскови. На острова се добива оловно-цинкова руда и мрамор.

тасосС цел да бъдат използвани по-рентабилно златните залежи на планината Пангео, жителите на Тасос учредяват през 360 г. пр.н.е. Кринидис, в подножието на златната планина. Двадесет години по – късно Тасос е завладян от Филип II и се присъединява към Македонската държава. След македонците следват римляните, които през 197 година пр.н.е. пристигат в Тасос и се приемат като освободители, защото римските легиони, не само не рушат, но допринасят за развитие отново на търговската дейност и дават нови предимства на населението.

Остров Тасос привлича стотици хиляди туристи от цял свят. Легендите преплетени пред хилядолетната история на този остров, сами по себе си доста невероятни, са естествената реклама, за да отидем дотам. Възможностите са две, едната с комета от Кавала и втората с ферибот от Керамоти , разположен на трийсетина километра южно от столицата на префектурата. Избираме второто, първо защото разстоянието е много по късо, и второ с автомобил можеш да обиколиш острова за кратко време – около стотина километра. По чисто икономически съображения това е оптималния вариант, изключвайки организираните туристи с автобус, пък и с личен автомобил паркираш там където ти се иска по време на обиколката на остров Тасос. Пристигаме в Керамоти и по информационните табели директно се появяме на пристана – чакат ни фериботите за острова.

Курортното селище Керамоти е разположено в префектура Кавала, на брега на Егейско море. Въпреки бързото развитие и сблъсъка с цивилизацията градчето е успяло да запази традиционните си гръцки черти и култура. Керамоти предлага чудесна смесица от традиция, спокойствие, съвременни удобства и възможности за туризъм.

тасос Плажът на Керамоти се смята за един от най-добрите плажове в континенталната част на Гърция. Красивата пясъчна ивица се простира на много километри по брега и се оглежда в сините води на Егейско море. Плажът предлага удобства, като чадъри под наем, барове, шезлонги, атракции и всичко, което може да се иска от един добър морски курорт. В Керамоти човек може да плува, да лови риба, да опитва местните деликатеси или просто да се наслаждава на красотата, която го заобикаля отвсякъде. В курорта не липсват ресторанти, таверни, барове и магазини, пише garcia.patevoditel.bg.

Транспортът в Керамоти включва редовен автобус до Кавала, който тръгва всеки час, автобус дo Ксанти на всеки половин час. За половин час може да се стигне до остров Тасос с ферибот, който тръгват от Керамоти на всеки час. По въздух до Керамоти се стига с чартърен полет oт Атина. Летището е на 3 км от града. Всеки ден до красивото градче летят по два самолета от гръцката столица.

Kерамоти е идеалното място за всеки турист, който иска да комбинира красотата и спокойствието с удобствата на съвременния туризъм. Но нашата цел е острова. Всъщност около Кавала има няколко частни острова, някои от които вече се предлагат за продан с впечатляващи на нашия стандарт невероятни цени в евро.

Фериботите са два вида-стари и съвсем нови. На отиване сме със стария , но на връщане салоните на този кораб са толкова луксозни – все едно, че сме в презоокеански въздушен лайнер. Сервиза е отличен и неусетно изминаваме разстоянието за половин час край масите с ароматното …кафе. Голямата атракция на пътуването с ферибота са чайките. Винаги се намира някой, който да им хвърли по нещо и се насъбират хиляди чайки, които ескортират ферибота до острова с крясъци, лупинги и бой помежду си. Снимките, как гларусите вземат внимателно от ръката ти една бисквита е приятно преживяване и спомена за това остава за дълго.

Ако не си запознат с реда на паркиране в фериботите и виковете на моряците “ела, ела, ела” паркирайки обикновено назад на един косъм разстояние и удряйки неволно някоя вече паркирала кола, от страна на моряците се чува само едно “опа,аааааа” и това е като успокоение за нанесените щети. Има си фирма за ремонти и застраховки затова, споделя пред мене капитана на ферибота – нашата цел е повече автомобили, повече печалба. Непрекъснато влизат и излизат автобуси, товарни камиони, ремаркета, каравани, пешеходци – всеки по своя път и цел.

Тасос – „зеленият диамант на Егейско море”. Векове наред този „господар” на Егейско море не е спрял за миг да предлага удоволствия и красиви мигове. Неговите брегове са от светло синьо до тъмно зелено. Неговите гори са с благословена прохлада. Гостоприемни са и хората, които обожават своя роден край и почитат гостите. Щастието, покоят, почивката, удоволствието и развлеченията превръщат Тасос в предпочитана дестинация и човек не може да му се насити, колкото и
пъти да го посети!

тасосРазглеждаме столицата на острова Тасос или Лименас – старата агора, светилището на Нептун и на Дионисий, амфитеатъра, крайбрежната улица със сувенири, малки кокетни хотелчета, магазини и кафенета. По тесните улички се продава практическо за всеки и се говори на всякакви езици. Мяркат се модерни частни вили, глъчката от хилядите туристи заглушава музиката от сиртаки на крайбрежната таверна. Плажа на столицата е повече от символичен за разлика от прекрасните и уютни плажове които предлага острова. Два града Лимена и Лименария и 16 села с население около 20.000 души –това е остров Тасос.

Продължаваме обиколката на остров Тасос с посещение на магазин и работилница ” Ирис” за сребърна и златна бижутерия. Ще се полюбуваме на прекрасни заливи и градини с маслинови дървета. Потегляме на дясно, пътят се вие над морето и на всеки завой има построена беседка от камъни за почивка, чистотата е забележителна, морската панорама също. На север белеят къщите на Кавала, надвиснали като бисери над синьото море.

На южния бряг на о-в Тасос се намира женският манастир ,,Свети Архангел Михаил”. Тук на входа раздават поли, за жени и мъже по къси панталони и това строго се съблюдава. Манастирът е действащ, в момента се достроява красива църква. От малкото магазинче можеш да си набавиш светена вода, донесена от Света гора. Тук непрекъснато прииждат туристи и след като се поклонят на Чудотворната икона(отрупана със златни накити, дарени от бездетни семейства, чиито молитви за рожба са били чути), всички онемяват от приказно красивата гледка към залива на сирените. Пещерите над морето явно още съхраняват съкровищата на пиратите и любителите на приключения от цял свят идват тук, примамени от легендите за несметните богатства, за да си пробват засега неуспешно късмета. Ако гръцките власти им разрешат подобни авантьори. Разбира се има забрана за снемане, но туристите почти явно заснемат всичко наоколо, за да се любуват след години на своите спомени от светите места, където са били някога. Манастира е на разстояние от 37 км от столицата Лименас и принадлежи на манастира Филотеос от монашеската република Атон на полуостров Халкидики. В манастира се съхранява парченце плат от плащаницата на Христос, подарено от византийския император Никифорос Вотанеятис (1078-1081) за манастира Филотеос, откъдето е пренесено тука.

Свещените реликви са: Светите мощи на Свети Арсениос Фапасиотис Ефрем на Свети мъченик на Неа Макри и Свети Йоанис Росос. Всяка година Манастирския празник е на 18 ноември. Манастирът „Успение на Божията Майка” е построен на 6-ти км от Скала Марион. През 1813 г. е е била малък параклис, но през 1977 г. се преустроява за манастир, който бе официално открит през 1981 година.Съхраняват се свещенни реликви, между които е и чудотворната икона на Успение на Божията Майка. Той е мъжки манастир, а празника се чества в деня на Успение на Богородица (15 август).

Манастирът „Свети Пантелеймон Принос” е построен на място,
заобиколено от буйна растителност, почти на върха на връх Ипсарио, на надморска височина от 770 метра над живописното село Казавити. Като уединено убежище, още от далечната 1843, е превърнато в манастир през 1987 година. Съхранена е чудотворната икона на Св. Пантелеймон. Манастирът празнува на 27 юли, в деня на Св. Пантелеймон.

Интересни са подходите на гърците за привличане вниманието на
туристите. Те просто намират думи, имена и легенди, цветни дипляни и реклама за всеки един пристигнал на остров. Разбира се с тайната мисъл, да остави тук своите пари, туризмът е все пак бизнес, било то и религиозен такъв.

Заливът на русалките – „Алики” – основна забележителност на остров Тасос. Малкото рибарско селище е заключено между два залива и самото място е невероятно красиво. Наблюдаваме от високо моторните яхти, прозрачното море и летовниците на плажа. Преминаваме през курортното селце Скала Потамя в най големия залив на острова – на другия край на залива е Скала Панагия. Между тях са чудести частни вили с басейни, юутни малки къщички, част от които вече си имат и български собственици. Над тази долина с красивия залив високо в планината се намират едноименните на морските курортите двете села Панагия и Потамия.

Завършваме обиколката в първата столица Панагия, запазила
старата си градска архитектура с тесни улички и белосани къщи, покрити с каменни плочи. Беловласи гърци внимателно ни оглежда от петите нагоре с броеници в ръце, на чашка ароматно кафе под сянката на вековни дървета и старинна чешма със студена балканска вода. Тишината витае под сянката на дърветата и опиянява със спокойствоето си наоколо.Тук времето сякаш е спряло. Просто им завиждаме на атмосферата. Туристите гледат жителите с интерес, последните също така внимателно коментират гостите. Идилия, която просто е за завиждане. Чист балкански въздух, вековни борове, студена изворна вода и панорама на класивия залив ей там долу край морето.

В местния музей се пази част от знамето на Ричард Лъвското сърце. Вляво от него се чува грохота на течащата балканска вода, която преминава през центъра на селото и някъде под самите къщи. Атмосферата наоколо е любимо място за снимки на туристите. Посещаваме старинна рафинерия на потомствени производители на зехтин, с презентация на производството и възможност за закупуване на студено пресован зехтин и местно производство маслини. Вдясно е нас оставя прекия път към морето на другата перла в чудесния залив – Скала Панайа със златните си пясъци. Слизаме по тесния, но прекрасен път към столицата на острова – Лимена. Очакват ни фериботите , с чаша узо, студена бира или кафе “Фрапе”, а разстоянието преминаваме неусетно и отново сме в Керамоти.

Навалица от автомобили и регистрираме ясно българско присъствие от речовитите подвиквания на нашите туристи, който нямат търпения да се качат на фериботите, за да поемат пътя за един истински мираж всред лазурното синьо море. Просто им завиждаме и това е. Даже повечето от заведенията в Кеработи имат надписи на български език, продават се български вестници и списания на крайбрежния булевард. Мярка се и наша агенция за недвижими имоти, бизнеса си е бизнес, вече няма граници между двете държави.

Реда на качване и слизане се контролира от двама полиции, които не само внушават респект, но и наказват някои, които се опитват да прередят останалите в колоната от автомобили. Било то за качване на фериботите или при слизане.

Като че ли завиждаме определено на гърците за спокойствието им, за пасторалната тишина и за уважението което имат един за друг. Седнали на масата било то на мегдана или в някои на гости – темата на разговорите им изключват такива като за политика, религия или лични проблеми. Много пъти съм искала да разбера психологията на тази етика на общуване и винаги различни хора по степен на образование и длъжност са ми давали един единствен отговор: политика, религията и личните въпроси са лично твои, и не бива да стават тема на разговори с други хора. При нас българите е точно обратното – забранените при тях теми са водещи при нас, независимо къде се намират опонентите, било то трапеза, футболен мач или просто на гости или парти. Въпрос на манталитет или възпитание, което различава коренно спокойните гърци от темперамента на българите, повишаващи гласа си по количеството изпити питиета.

Поемаме пътя за България с надеждата, че спомените ще ни топлят през студените зимни дни от тъй очарователния остров Тасос. С пожелания догодина отново да се докоснем до този призрачен мираж на красотата.

Top
>