Вие сте тук
Начало > Новини > Интервю > ДЕНДИ: ТАТЯНА ДОНЧЕВА Е КАТО ЗАРЗАВАТЧИЙКА, НАХЛУЛА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО

ДЕНДИ: ТАТЯНА ДОНЧЕВА Е КАТО ЗАРЗАВАТЧИЙКА, НАХЛУЛА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО

dendi денди

Името му е Любомир Милчев, но за обществото е известен с прозвището Денди. Въпреки че родният му град е Дупница, той никога не е живял там – местожителството му е в Перник, а после и София. Той е автор на редица книги. През 1988 година е завършил висшето си образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалностите – „Културология“ и „Българска филология“. По време на доктората му специализира в Германия в университетите на градовете Бохум и Хайделберг. Първата му издадена книга се нарича „Проглеждането на гледката“. През 1996 година става водещ в предаването на Кодак, излъчвано по БНТ – „Семеен албум“. Води и много рубрики както модни, така и светски за много български издания. Със своята ексцентричност и артистичност добива популярност в страната и бива канен в редица предавания, като „Сблъсък“, „Искрено и лично“, „Вот на доверие“ и много други. Предлагаме ви ексклузивно неговия разбор на стила на обличане на кандидатите за “Дондуков”2 и съветите му към тях.

– Кой от кандидатите за президент се облича стилно, според вас?
– Бих започнал със скандала, който се разигра наскоро. Бях изумен от нашата посланичка в Брюксел и Люксембург. Цели страници във вестници бяха посветени на нейната аудиенция при люксембургския херцог и колко смешно била облечена. Много внимателно разгледах, дори под лупа, нейното одеяние. Когато някой връчва акредитивни писма в монархия, получава малка книжка с инструкции, в които пише какъв е дрескодът. Там е било разписано, че тя трябва да се яви в три цвята – захарнорозово, бледосиньо и бледозелено. Тя избира едно веронезе, което е на границата между синьо и зелено и си прави изрядно монархически тоалет. Всичко е по протокол. Но то било смешно… Проф. Любомир Стойков написал, че това е пародия на монархически тоалет, а пък дамата му отговорила, че трябва да има уважение към бутика, намиращ се в центъра на Брюксел, който много бързо реагирал и изработил дипломатическия тоалет.

cecka
Цецка Цачева

С този пример искам да кажа, че ние нямаме никакви правила за публично явление на съответната персона, съобразно часа, мястото и хората, с които той ще кореспондира официално. Не съм видял в България някой да се яви с морнинг джакет на церемония. Виждал съм няколко бивши президенти на приеми в посолствата ни в Рим и други градове. Ами на това ниво се носи фрак или най-малкото смокинг. Те винаги са с едни много безлични костюмчета в трите допустими цвята – черно, сиво и т. н. вечерносиньо. Много се страхуват, което е част от тяхната политическа същност, да не би някакъв детайл да авторизира и персонализира техния аутфит. Никога човек няма да види писалка, пушет в джобчето. В определени случаи, когато часовникът е скъп, се дърпат срамливо маншетите надолу, защото жълтите вестници забелязват такива скъпи водомери на ръцете на почитаемите господа.

Също така съм забелязал, че те или са с изцяло разкопчани сака, защото не са свикнали да носят такива дрехи, или са със сако, закопчано изцяло. Това никога не се прави, винаги най-долното копче не се закопчава. Лоши светски маниери имат.
От това, което видях като облекло при кандидат-президентите, бих казал, че госпожа Цачева изглежда много добре. Костюм, прилични и ненатрапчиви обувки, наниз от перли, без особени бижута. Тя изглежда достолепно. Татяна Дончева разчита на острия си език, а не на одеянието си. Това я прави малко да изглежда като зарзаватчийка, нахлула във входа на президентството.

radev
ген. Румен Радев

– Мъжете, които са се запътили към “Дондуков” 2, спазват ли дрескода?
– Не, те никога не носят скъпи костюми. Под скъп костюм разбирам да са правени поне три проби, да е с неаполитанско рамо, да е с копчета от корозо, които са най-скъпите в момента, да се разкопчават всички илици на ръкавите, да има ботониера и като се отгърне да има отвътре етикет, който показва, че съответният костюм е ушит за дадения господин. Путин, например, се облича при „Бриони“, това се знае. За ризи и вратовръзки да не говорим. Маншетът сандвич с бутонели много рядко може да се види в залите на властта.

– Много от мъжете в политиката започнаха да се появяват с дънки.
– Не е проблем да бъдат с дънки, важното е да има сако. Първата знаменитост, въвела този леко неглижиран аутфит, е Анди Уорхол, но той го взаимства от главния редактор на едно издание. В някои книги се казва, че може да влезете във фоайето на всеки хотел със скъсани дънки, но отгоре задължително трябва да има много скъпо сако.

– Какво ви е мнението за облеклото на генерал Радев?
– Военните по принцип не са манекени, но и там има правила. Когато личната гвардия на английската кралица е в цивилно облекло, са длъжни да носят сив костюм на бели райета и чадър бастун, на главата имат една шапка,  наподобяваща пъпеш, която в момента е хит. При нашите военни е разсипана цялата официалност. За него мисля, че ще е много по-добре да се явява с униформа.

Татяна Дончева
Татяна Дончева

– Има ли мъж от кандидатите, който може да се похвали с добър стил?
– Каракачанов винаги е бил разпасан и разкопчан, малко го раздава като македонски харамия. Това е негов избор. Трайчо Трайков пък би могъл да не носи скучните вратовръзки с американско райе. Носенето на такива вратовръзки е опасно, защото тези мотиви и разцветки са разписани в английския дрескод и означават, че си член на някой клуб, колеж и прочие. Един политик трябва да носи решително монохромни, едноцветни вратовръзки. По възможност да не са лилави, защото това е папски цвят, звучи претенциозно.

– А папионката? Вие в момента сте с такава.
– За мен във вратовръзката има един административен момент. Трябва да си политик или чиновник, затова напоследък нося повече папионки. Имах известно притеснение в момента, в който господин Георги Лозанов започна да се появява навсякъде с папионки. Тук има друг проблем. В София няма магазин за истински папионки, всички са с готов възел. Аз си купувам от Милано или Флоренция. В наша политическа кампания е недопустимо политик с папионка. Цялата политическа гузност на хора, които се правят на много честни, но потайно вършат някои далавери избива в облеклото им във вид на една дървена и пластмасова скромност, която да прикрие други неща или разкоша, в който живеят.

Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов

– Казахте, че от жените може да се отличи Цецка Цачева, а от мъжете?
– Никой! Стилът е авторизация, по някакъв малък детайл трябва да дадеш знак, че това си точно ти, а не някакъв манекен на витрина. Съвременната стилистика предлага много разумни решения за мъже, които имат властови позиции. Те трябва да се научат да носят бели ризи.

– Да оставим за миг политиците и да надникнем в шоубизнеса. 2016-та ще остане в историята като годината с най-много бебета и сватби в попфолка. Успяват ли изпълнителките да изберат правилните костюми за този важен ден?
– В цялата тази сфера преобладават акуидните простачки, няма какво да се лъжем. Взимат се с мъже, които ръсят пари, за да се правят те на певици и шоу звезди. Помня една изключително отвратителна сватба, на семейство Халваджиян. Той беше точно с морнинг джакет, цялата група, която присъстваше на сватбата, приличаше на облечена за Хелоуин. Не им стояха добре дрехите…

 

Top
>