Вие сте тук
Начало > Новини > ДЖУЛАЙ МОРНИНГ

ДЖУЛАЙ МОРНИНГ

Над 3000 души посрещнаха заедно с рок легендата Джон Лоутън утрото на първи юли, наричано от хората със свободен дух Джулай.

През тази година празникът беше пренесен в Тутракан. Това се наложи, тъй като новата градска управа на традиционния домакин Каварна се оказа негостоприемна към рок традициите.

В 5:37 ч. рокаджийското множество посрещна първите слънчеви лъчи под звуците на „July Morning“ – култовата песен на „Юрая Хиип”, изпълнена от Лоутън и БТР, пише news.bg.

На Шабла и редица други места на морския бряг също бяха организирани рок концерти, на които се събраха хиляди хора.

Традицията да се празнува в нощта срещу 1 юли и да се посреща изгревът на слънцето  под звуците на July Morning възниква в началото на 90-те  години, но корените й са в годините на тоталитаризма.

Сред почитателите на рок музиката у нас се заражда протест срещу комунистическата власт, а July Morning , се превръща в символ на свободата. Изгревът, олицетворяващ началото, е и знак на  надеждата за бъдеще без диктатура.

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната.

Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. /Уикипедия/

Световният хит July Morning прозвучава за първи път през 1971 г.

Десетилетията отминават, поколенията се сменят, но поривът, свободолюбието  и рокът остават.

Top
>