Бананите са един от най-добрите източници на калий – минералът, който е от съществено значение за поддържане на водния баланс на кожата. Силно изсушената кожа е един от симптомите на калиев дефицит в организма, затова за да се предпазите от неприятното изсушаване на кожата, включете в седмичното си меню бананите.
Боровинките са истинска супер храна, богата на антиоксиданти, които регенерират кожните клетки, фибри и витамин А и С – най-общо казано идеалната храна за красива кожа.
Кората на ябълките съдържа кверцетин, който има силни антиоксидантни свойства и защитава клетъчните стени, а освен това предпазва кожата и от UVB лъчите, които я състаряват. Ябълките, особено червените, са богати и на колаген, запазващ еластичността на кожата.
Само 1 чаша ягоди осигурява 130% витамин С – витаминът, гарантиращ ни гладка и мека кожа. Жените с нисък прием на витамин С са склонни да имат суха и набръчкана кожа. Ягодите също така са мощен антиоксидант и повишават производството на колаген.
Един от любимите ни летни плодове – динята, е известна със силния си тонизиращ ефект. Тя съдържа почти 90% вода и затова консумацията ѝ благоприятства за хидратирането на организма, което е важна предпоставка за доброто състояние на кожата.
Много култури са използвали ананаса като лечебно средство, защото той е единственият известен, който съдържа ензим, наречен бромелин, борещ се с възпаление и подуването на кожата.
Кивито съдържа витамин С повече от всеки от всеки друг цитрусов плод и до 10 пъти повече от лимона, а както вече казахме този витамин е от съществена важност за кожата. Този зелен плод също така стимулира производството на колаген и е с високо съдържание на антиоксиданти./woman.bg