Вие сте тук
Начало > Шоу > ЗАЩО СВЕТЪТ ПОЛУДЯ ПО „ИГРА НА КАЛМАРИ“

ЗАЩО СВЕТЪТ ПОЛУДЯ ПО „ИГРА НА КАЛМАРИ“

squid game игра на калмари

В случай че не сте съвсем наясно с модерната дума „вайръл“, южнокорейският сериал “Игра на калмари“ идва на помощ. Фейсбук, Инстаграм, Туитър и дори Тик-Ток преливат от снимки и коментари за поредицата на Netflix, която се появи в стрийминг платформата на 17 септември. За по-малко от месец време Сонг Ги-хун и компания успяха да надминат „Вещерът“ и „Бриджъртън“ по популярност и да станат №1 в 90 държави. И има защо.

„Игра на калмари“ съдържа всички необходими съставки за тотален хит.

Сюжетът се върти около 456 души, които се озовават на самотен остров и трябва да се състезават в детски игри за голяма сума пари. Дотук добре. Загубата и неподчинението обаче водят до куршум в главата, падане в бездна и т. н. Не е толкова жестоко, колкото звучи, тъй като втората реколта играчи напълно осъзнато се впускат в кървави битки с желанието да грабнат няколко милиона. Повечето от тях трудно печелят симпатиите на зрителите, тъй като са крадци и измамници, готови да прецакат приятел за пари. „Игра на калмари“ обаче ни дава много повече от зрелищни убийства.

Ключови са човешките взаимоотношения, изготвянето на стратегии и това докъде би стигнал човек, за да оцелее. Засегната е и опозицията бедни-богати, като вторите са „ВИП гости“, които залагат на играчите и гледат смъртта им за забавление. Ненадейно зрителят се оказва част от тях.

Млад полицай пък ни показва какво се случва от другата страна. В търсене на изчезналия си брат той се внедрява в екипа, който се грижи за провеждането на игрите и контрола над участниците. Правило №1 сред работниците е лицето ти винаги да е скрито, което му помага да разкрие къде отиват труповете, схема за търгуване с органи и изобщо какво се крие в задкулисието.

Главните роли са поверени на актьорите И Джунг-дже, Пак Хе-су, О Йонг-су, Хо Йон-юнг, Хо Сунг-те и други.

Създател, сценарист и режисьор е Хванг Донг-хюк. Той измисля „Игра на калмари“ още през 2008 г. с идеята да покаже колко суров може да е модерният капитализъм, използвайки персонажи, които „всеки човек е срещал в живота си“. Главните герои Ги-хун и Санг-У пък представят двете лица на самия създател, пише Монитор. Първият е отгледан от самотна майка с финансови затруднения, а вторият е успял да се измъкне от мизерията и да учи в университет, давайки надежди на семейството си и целия квартал, че го очаква светло бъдеще. По това време редица продуценти отказват да работят с Донг-хюк, защото намират проекта за нереалистичен и тревожен. През 2018 г. обаче сценарият попада в полезрението на екипа на Netflix, които търсят проекти извън Холивуд. Няколко месеца по-късно Хванг започва работа по „Игра на калмари“ като оригинална продукция на стрийминг гиганта.

Първи сезон се разгръща в девет епизода с времетраене около един час. Финалът оставя отворена вратичка за втора порция епизоди и имайки предвид успеха на сериала – феновете се надяват скоро да се появи такъв.

Top
>