Вие сте тук
Начало > Любопитно > 20 ХИЛЯДИ ГОСТИ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА СВАТБА

20 ХИЛЯДИ ГОСТИ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА СВАТБА

20 000 души ще станат свидетели на най-голямата северняшка сватба у нас. Влюбените Аделина и Билян са преборили конкуренцията на още пет двойки, за да се венчаят в носии пред многохилядна публика. Те ще си кажат заветното „да“ на 24 юни по време на Национален фолклорен фестивал „Леденика“ край едноименната пещера във Врачанския Балкан.

Около 1200 души ще имат възможността да седнат по стар стил на маси на земята, като те също трябва да са в народни носии, за да се пресъздаде едновремешният дух на празника.

Аделина е от Лом, а Билян – от Плевен. И двамата коментират, че искат сватбата им да бъде българска, традиционна, с носии и песни, присъщи на нашия фолклор. „Винаги съм си мечтала да си облека носията на моята сватба. Това е сбъдната мечта! И двамата много обичаме традициите и винаги сме по такива събития“, сподели щастливата бъдеща булка. Младоженецът я подкрепи, че този тип сватба е начин да покажат патриотизма си, пише „България днес“.

По старовремски протече и годежът на двамата влюбени, който беше в неделя. Традиционният обред бе пресъздаден в Димитракиевата къща на възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца. Имаше пита, свидетели в носии и оркестър. Така ще бъде и на сватбеното тържество, където ще има щедро хапване и пийване за гостите на младоженците.

Кметът на Враца Калин Каменов, облечен в народна носия, съобщи, че очаква третото издание на събор „Леденика“ да надмине предходните издания. „На 23 и 24 юни очакваме 20 000 гости. Миналата година съборът имаше огромен успех – 15 000 човека се стекоха край пещерата. Над 50 занаятчии от цялата страна ще присъстват, на масите на сватбата се чакат над 1200 гости. Повече от 70 групи от цялата страна ще се надиграват на откритата сцена“, обясни врачанският кмет.

Ще има нестинарски танци, мистичен тракийски обичай, отбелязване на Еньовден и още десетки любопитни събития.

Top